“We wilden 120 zonnepanelen op het dak van ons clubgebouw plaatsen om het energieverbruik flink te verminderen en moesten daarvoor ook het dak zelf vernieuwen. We hadden daar als voetbalvereniging geen liquide middelen voor, maar dankzij de gemeente konden we een lening afsluiten met een hele lage rente. Daarmee kwam voor Herovina het balletje om te verduurzamen aan het rollen”, vertelt penningmeester Walter Kornet.
“We investeren flink om van Herovina één van de groenste verenigingen uit de gemeente te maken. Ons doel is om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. De eerste aanleiding hiervoor was de sterke stijging van de energiekosten”, vertelt Kornet. “We moesten opeens 1000 euro per maand meer aan energiekosten betalen. Dat is erg veel voor een vereniging, we moesten dus snel een oplossing bedenken. Al snel kwamen we op zonnepanelen uit, maar kwamen er ook meteen achter dat we daarvoor eerst het dak zelf nog moesten vernieuwen om deze ‘’zonnepaneel gereed’’ maken.”
Gunstige leningsvorm
Kortom een behoorlijke investering waar voetbalvereniging Herovina financiering voor moest vinden. Kornet: “We hadden wel wat geld achter de hand voor noodgevallen, maar dat was niet voldoende.” Tijdens zijn zoektocht naar financiering heeft de penningmeester ook contact gelegd met de gemeente West Betuwe. “Zij hadden ook al het kostenprobleem gezien waar verenigingen zoals wij tegenaan liepen en waren om die reden een gunstige leningsvorm aan het uitwerken om verduurzaming aan te moedigen. Dat kwam voor ons dus erg goed uit. We hebben, zodra de gemeenteraad akkoord ging, alle documenten aangeleverd en binnen 3 maanden hadden we de lening tegen een laag rentepercentage geregeld. Het kost ons nog geen 500 euro per maand”, verduidelijkt Kornet. Inmiddels is het dak vernieuwd, zijn de zonnepanelen gelegd en bespaart de voetbalvereniging flink op energie.
“Hoe die lening in elkaar zit was zo gunstig, dat we niet eens meer verder hebben gekeken. Het levert ons zelfs geld op omdat we nu meer besparen. Meteen doen, zou ik zeggen.”
~Walter Kornet –penningmeester Voetbalvereniging Herovina
Warmtepompen en ledverlichting
Daarnaast maakt Herovina ook gebruik van de BOSA-subsidie voor sportaccommodaties, waardoor zij nog meer verduurzamingsmaatregelen hebben kunnen doorvoeren. “Zo zijn we ook overgegaan op warmtepompen en ledverlichting en hebben we alle energievretende lampen en oude radiatoren verwijderd”, vertelt Walter Kornet enthousiast. “Door de voordelige maatschappelijke vastgoed lening is voor ons als voetbalclub het balletje om te verduurzamen dus letterlijk en figuurlijk gaan rollen. Met al deze initiatieven heb ik er het volste vertrouwen in dat we ons doel gaan halen om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Hiermee kunnen we al onze 400 leden zo lang mogelijk laten genieten van ‘het spelletje’ en met name van de planeet.’’
Vraag ook lening verduurzaming maatschappelijk vastgoed aan
Eigenaren van maatschappelijke vastgoed (sportaccommodaties, religieus gebouwen en gemeenschapshuizen) kunnen in de gemeente West Betuwe gunstig lenen om hun pand en terrein te verduurzamen. https://www.westbetuwe.nl/lening-verduurzaming-voor-maatschappelijk-vastgoed