Het verhaal van Wat reusachtig

“Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen je zelf”. Dat advies heeft de kiem gelegd voor Wat reusachtig. Het begin van een nieuw verhaal. Een pakkend verhaal, dat naadloos verliep volgens de 12 stappen van de reis van een held (Joseph Campbell), waar veel boeken en films ook op gebaseerd zijn . Een besef dat pas later indaalde overigens, tijdens de opleiding Storypractitioner. Tip: Deze blog op boekschrijven.nl legt de structuur goed uit.

Stap 1 is de normale wereld. Je leeft gewoon je leven, alles gaat goed, maar er wringt al wel iets. Tijdens mijn eigen reis was de trotsheid op het werk en de werkgever gedaald en de frustratie toegenomen. Een combinatie van altijd maar doorgaan op de automatische piloot, ja zeggen voor een ander, dingen doen zonder daar echt bij stil te staan, over na te denken. Dingen nastreven, zonder af en toe ook eens een stapje terug te doen. 1001 ballen in de lucht houden. Op naar een coach om keuzes te maken.

De “call to adventure” is de tweede stap en daar wordt het spannend. Er is iets wat je roept. Je wordt door een omstandigheid uit je normale leven gehaald. In dit verhaal was het een andere leidinggevende die hele rare dingen deed en riep. De wereld stond op zijn (mijn) kop, schudde op zijn grondvesten. Alles waar ik voor stond, had opgebouwd, was naar mijn gevoel in één klap weg.

De derde stap kwam vrij snel daarna, dat is de ‘refusal of the call”. Dat je de roep weigert, dat je zegt “dit ga ik niet doen, no way!” Er wordt gevraagd om een angst te overwinnen, twijfel opzij te zetten, uit je comfortzone te gaan. Daaruit vloeit een innerlijke kracht voort. In mijn verhaal wist mijn verstand dat ik niet meer kon blijven doen, wat ik al jaren deed. Moest ik mijn vertrouwde positie, al het opgebouwde verlaten. Mijn gevoel was die van diepe rauw, loslaten wat ik zo liefhad.

In de vierde stap krijg je een mentor die je op weg helpt. In het geval van de ‘Lord of the Rings’ waar je de Reis van de Held heel mooi in terug ziet komen, is dat een man met een grijze baard. In mijn geval was de baard niet grijs, maar verder heeft hij me aangemoedigd en het vertrouwen gegeven om de stap te zetten naar een nieuwe wereld.

Bij stap 5 kom je op een punt dat je niet meer terug kunt. Dan ga je op reis en laat je het oude los. Dat is de ‘crossing of the threshold’. Je stapt letterlijk over een drempel. In mijn geval: ik zei mijn contract op. Op dat moment kon ik niet meer terug, hoe eng ik het ook vond.

Bij stap 6 ga je de nieuwe wereld in. In Wonderland gelden andere wetten, zijn er andere bondgenoten (en vijanden) en volgen er een aantal beproevingen. Voor mij betekende dat drie dingen: 1, het opstarten van Wat reusachtig waardoor ik als zelfstandig ondernemer kan kiezen voor projecten en opdrachtgevers waar ik werkplezier uithaal, daar waar ik van betekenis kan zijn als generalist en strategist. Maar waar ik ‘als vijand’ ook veel tijd kwijt ben aan ondernemerszaken. 2 In deeltijd te gaan werken bij een zorgorganisatie waar ik met mijn vakkennis het verschil kan maken. En 3, om mij daarnaast verder te bekwamen tot Storypractitioner waar de wereld van veranderprocessen, issuemanagement en gedragsbeïnvloeding samen komt.

Goed we zijn op de helft, plakt het verhaal nog bij jou? Want we gaan naar stap 7, de inwijding / de approach, waar de held zichzelf onderzoekt en onvermoede kanten ontdekt. Waarin je kunt laten zien dat je werkelijk gecommitteerd bent. In dit geval was het voor mij elke week de weg herijken, stil te staan bij waar ik energie uithaal, en waar het weglekt. Die paar beren die je op de weg tegenkomt verslaan (oh jee, nu komt wel heel veel samen, blijf ja zeggen tegen jezelf!) en ook dat je realiseert dat je er met jouw werk echt toe doet, het verschil maakt voor de ander.

En dan breekt stap 8 aan, de crisis, waar je oog in oog staat met je grootste angst. Je moet dan iets onder ogen zien om verder te komen. In dit verhaal is dit de coronapandemie, waarbij je opeens met fysieke afstand toch dichtbij moest blijven. Waar het thuisonderwijs, thuiswerken en thuisblijven samen en gelijktijdig vorm moest krijgen, waarbij er angst heerste voor het virus, er nog veel onbekend was en toch hierover gecommuniceerd moest worden. Ik vond mijn weg.

In stap 9 krijg je de beloning of juist de dolksteek. Na de crisis viert de held zijn succes, inzicht of verovering. Na de eerste paar weken intelligente lockdown bleek Online meer mogelijk dan gedacht. Dus we stonden weer op, zetten weer stappen, andere dan voorheen maar wel vooruit. Maar we kregen ook de bevestiging dat we veel voor elkaar over hebben, dat de meeste mensen deugen.

In stap 10 is het tijd voor de terugkeer, met als bagage de nieuwe verkregen inzichten. Dit is in de films het moment van de klassieke achtervolging. In dit verhaal begonnen we de coronapandemie als status quo te zien en gingen we met ons allen weer vooruitkijken, weer plannen maken, weer investeren. Met het vertrouwen dat we met het nieuwe geleerde de vastgeroeste (ja toch wel) werkwijze kunnen verbeteren. Niet standaard uit gewoonte naar kantoor gaan, maar kijken waar je die dag het beste kunt werken.

En toen kwam stap 11, die heel zwaar de dood en wederopstanding. Het uur van de waarheid. De tegenstander heeft nog een laatste aanval in petto. De laatste test; de climax van het verhaal. Dat is in dit verhaal de terugkomst van het coronavirus, de tweede golf. Zijn we mentaal weerbaar genoeg om alle beperkingen weer te dragen? De irritaties en communicatie(ge)ruis nemen toe. De luisterkracht en de pragmatische werkwijze “wat kan er wel” van Wat reusachtig blijkt een extra groot pluspunt te zijn.

Aan het einde is het Elixer, de heilige graal in beeld, stap 12. De bevestiging dat ik er goed aan heb gedaan om mijn hart te volgen, de stap te maken naar zelfstandig ondernemerschap, zodat mijn veelzijdigheid, mijn nieuwsgierigheid en eigen visie op het vak goed tot uiting komt. Ik ging op reis om een nieuwe toekomst te ontdekken en kwam onderweg veel organisaties tegen waarvan ik het unieke en authentieke verhaal mocht vertellen en onderscheidend positioneren. De cyclus is rond, de reis is nog lang niet ten einde en een nieuw avontuur ligt te wachten.

Het is opvallend hoe vaak je deze (of enkele van deze) elementen in een verhaal terugziet. De reis van de held is een sublieme storytelling-cyclus, want hij werkt overal en voor iedereen. Hoe kun jij deze formule ook toepassen? Maak van je leven een Reis van de Held. Ga je eigen weg… Iedere verandering begint met een goed verhaal door Wat reusachtig!

Wat reusachtig luistert echt, vraagt door en brengt je verder!

Watreusachtig.nl - Alle rechten voorbehouden © 2022

Cookie erbij?

Op watreusachtig.nl maken wij gebruik van cookies voor het bijhouden van statistieken en om voorkeuren op te slaan. Door op accepteren te klikken, ga je hiermee akkoord.