Marion kreeg het advies om de verwarming uit te zetten, toen de energielasten van haar dansschool Studio DanZo verdriedubbelde. “Maar ik laat een meisje van 5 toch niet in haar balletpakje in de kou aan de balletbar staan?” Wel heeft ze met pijn in haar hart een kleine energietoeslag doorgevoerd op de contributie. Ook organiseert ze een dansweek. De opbrengst gaat naar dubbele beglazing voor in de danszaal. “Zo dragen de dansers en het publiek direct bij aan meer danscomfort.”
Net toen het zakelijk weer beter ging na twee pittige coronajaren, kwam de energiecrisis er over heen. “Dat voelde voor mij als de nekslag”, vertelt Marion van Veen, eigenaresse van Studio DanZo. “Het is slopend. Nadat ik al een paar jaar alles uit de kast had gehaald om de dansschool draaiende te houden, van online les, buitenlessen, dansvoorstellingen streamen, etc., groeiden we eindelijk weer in het ledenaantal. De instroom stond lange tijd nagenoeg stil. Tijdens corona, maar ook nog lang daarna. Veel kinderen gingen bijvoorbeeld eerst nog op zwemles. Nu stagneert het weer omdat de energiecrisis al mijn tijd en energie opslurpt. Vaak denk ik, waarom ben ik nu in gesprek met mensen over energie, over verwarmingsketels? Daar moet ik helemaal niet mee bezig zijn, wel met talentontwikkeling en dansprogramma’s. Dit is allemaal ballast en een gevecht tegen de bierkaai waar wij niets aan kunnen doen.”
Lijst energiebesparende producten
Die gesprekken over energie heeft Marion met de Ondernemershelpdesk. “Ik ben ontzettend blij met hun ondersteuning. Ze kijken objectief mee met het energiecontract, met ons energieverbruik, met isolatieopties, bedrijfspandrenovatie, groendak, zonnepanelen. Wat allemaal kan, wat het kost en ook wat het oplevert aan rendement. Op basis van deze lijst kunnen we keuzes maken wat het meest effectief is. Een nieuwe verwarmingsketel kost bijvoorbeeld € 20.000, dat is een hele investering. De ondersteuning en de meedenkende houding daarbij van de Ondernemershelpdesk is erg fijn. Het biedt me weer nieuwe perspectieven en ik voelde de energie en creativiteit daardoor weer bij mij stromen.”
Dansen voor dubbele beglazing
Deze hernieuwde creativiteit heeft geleid tot een dansweek, waarin alle dansgroepen aan elkaar én aan ouders, familie en vrienden in minivoorstellingen hun dansmoves kunnen presenteren. “We hebben dansers van 5 tot en met 85 die elkaar nooit zien dansen. “We hebben dansers van 5 tot en met 85 die elkaar nooit zien dansen. We bieden een breed dansprogramma, van klassiek ballet (ook op academisch niveau), moderne dans, jazz, hiphop, dance en IMPACT dansgezelschap en het daarbij behorende Topstroom (voorbereiding voor kunstvakonderwijs).
In deze “presentatieweek” verbinden we de leeftijden en danssoorten met elkaar. We vragen per ticket een kleine bijdrage. Een leuke middag en avond voor een goed doel. Want met de opbrengst gaan we dubbelglas aanbrengen in de danszaal. Zo draagt iedereen bij aan een betere en betaalbaar danscomfort en wellicht ontdekken ze ook een nieuwe danssoort. Het is een fijne manier om je hoofd leeg te maken, zeker in deze tijd.”
Dit artikel is mogelijk gemaakt door Moedige Dialoog Salland.
Schakel ook de Ondernemers Helpdesk in.